Veelgestelde vragen kozijnen

Via onze leveranciers horen wij dat er vele vragen zijn die vaak worden gesteld in zake de aanschaf van kunststof kozijnen. Om de zoektocht voor u te vergemakkelijken, hebben wij deze 15 meest gestelde vragen hieronder voor u op een rijtje gezet. Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? Aarzel dan niet om deze alsnog te stellen via het contactformulier. Kunststofnet helpt u met alle plezier.
Veelgestelde vragen kunststof kozijnen

Gratis offertes vergelijken


1. Waarom is kunststof beter dan hout?

Het grote voordeel van kunststof ten opzichte van hout is de hoge isolatiewaarde. Daarnaast zijn het eenvoudige onderhoud en de lange levensduur van kunststoffen producten andere voordelen. Omdat veel mensen voor hout kiezen vanwege de warme uitstraling, zijn er tegenwoordig ook kunststof kozijnen met houtpatroon verkrijgbaar.

2. Ik kwam een aluminium kozijn tegen, hoe is dit materiaal anders dan kunststof?

Aluminium biedt net als kunststof een goede isolatie, al is deze niet zo hoog als bij kunststof. Aluminium is met name geschikt voor grote kozijnen, waarin zware ramen worden geplaatst. Bent u geïnteresseerd in duurzaamheid, dan is ook aluminium een goede keus. De grondstof is in grote aantallen beschikbaar.

3. Welk merk biedt duurzame kozijnen aan?

Er zijn verschillende merken die zich richten op een duurzaam productieproces. De meest bekende, maar zeker niet de enige, zijn: Veka, Deceuninck, Schüco en Hepro,

4. Waarom verschillende prijzen op websites zo van elkaar?

De prijzen voor kozijnen zijn natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren zoals de afmeting en het gekozen design. De prijzen voor vrijwel dezelfde producten kunnen bij diverse leveranciers echter sterk in prijs verschillen. Deze prijsverschillen worden veroorzaakt door een verschil in overhead (showroom, kantoor) en door de kwaliteit van het materiaal. Over hoe meer keurmerken een kozijn beschikt, hoe hoger de prijs.

5. Is het hang- en sluitwerk een belangrijk element?

Absoluut. Met het juiste hang- en sluitwerk zal uw raamkozijn goed beveiligd zijn tegen gelegenheidsinbraken, en bent u verzekerd van een hoge veiligheid. Bij de meeste leveranciers zijn diverse soorten hang- en sluitwerk beschikbaar, zoals speciale grendels of afsluitbalken. Voor een extra hoge veiligheid raden wij meerpuntssloten aan.

6. Wat betekent een keurmerk?

Een keurmerk is een label dat door een onafhankelijk testbureau wordt toegepast op verschillende producten. Een enkel keurmerk kan gericht zijn op verschillende elementen tegelijk zoals veiligheid, duurzaamheid en kwaliteit. Maar test soms ook een specifiek element zoals een verantwoord bosbeheer of duurzaam productieproces. Eén product kan daarom over meerdere keurmerken beschikken.

7. Met welke keurmerken moet ik minimaal rekening houden?

De meest bekende keurmerken voor kunststoffen raamkozijnen zijn het SKG keurmerk en het KOMO keurmerk. Beide staan voor een hoge kwaliteit van het materiaal, en een veilig productieproces. Bent u op zoek naar kozijnen die de kans op een gelegenheidsinbraak verlagen? Kies dan voor producten met het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

8. Hoe kun je kunststof het beste onderhouden?

In principe hoeft er weinig onderhoud aan het kunststof te worden uitgevoerd. U kunt de kozijnen regelmatig met een vochtige doek afnemen, maar verder onderhoud is in principe niet nodig. Is het kozijn beschadigd? Neem dan contact op met een professional, deze zal de beschadiging snel en vakkundig repareren en zo verdere problemen voorkomen.

9. Zit het glas bij het kunststof ingesloten?

Dit is afhankelijk van de leverancier. De één biedt zijn kozijnen aan inclusief het nieuwe glas, de ander kan dit apart aanleveren. Over het algemeen wordt echter aangeraden ook een nieuw raam te installeren. Zo blijft de isolatiewaarde en de kwaliteit van het nieuwe raamkozijn gegarandeerd.

10. Hoe lang duurt het monteren van kozijnen?

Gemiddeld gezien kan een ervaren vakman 1 kunststof kozijn per dag monteren, inclusief de binnen afwerking. Omdat de installatiebedrijven meerdere vakmannen per klus inzetten zal dit aantal oplopen tot 2 of 3 kozijnen per dag. Deze installatietijd is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het kozijn. De levertijd van (kunststof) raamkozijnen is zo’n 5 tot 7 weken. Houdt ook hier rekening mee.

11. Zijn kunststof kozijnen helemaal van kunststof gemaakt?

Nee. Om de stevigheid van het product te garanderen, wordt er aan het kunststof een verstevigingprofiel van aluminium of staal toegevoegd. Dit kan door middel van een kokerbalk, of via een profiel in de volledige breedte van het raam. Deze laatste optie kent de hoogste prijzen, maar biedt tevens de beste stevigheid.

12. Is het mogelijk glas-in-lood ramen te plaatsen in de kozijnen?

Absoluut. Wel raden wij aan om hierbij even te overleggen met een vakman. Wanneer u een zeer groot glas-in-lood paneel wilt installeren kan het vanwege het grote gewicht beter zijn om een aluminium kozijn te installeren. Voor het installeren van glas-in-lood worden wel extra kosten gerekend, vanwege het additionele werk.

13. Raadt u aan met de raamkozijnen HR++ glas te installeren?

Jazeker. Door uw huidige beglazing te vervangen door HR++ glas zal de isolatiewaarde sterk stijgen. Dit leidt tot een besparing op de stookkosten en de vermindering van het verbruik van fossiele brandstoffen. Dit voordeel kan zelfs oplopen tot 25 procent. Hoewel de kosten voor HR++ glas in eerste instantie wellicht enigszins hoog lijken, zult u deze op de lange termijn eenvoudig terugverdienen.

14. Waarom verkleuren sommige kunststof kozijnen geel?

Dit komt doordat in het gebruikte kunststof veel weekmakers zijn toegevoegd. Zodra de zon het materiaal verwarmd, zullen de weekmakers verdampen. Dit tast na enkele jaren het oppervlak aan. Dit proces kunt u helaas niet terugdraaien. Wel is het te voorkomen door het kozijn in de autowas te zetten. Verschillende kozijnmerken leveren momenteel bovendien kozijnen met weinige weekmakers. Dit kunt u bij de leverancier navragen.

15. Draaien kunststof kozijnen ook naar buiten toe?

Nee. In principe draaien onze raamkozijnen alleen naar binnen. Dit is veiliger en leidt tot een makkelijkere installatie. Tuindeuren en achterdeuren kunnen we wel zo installeren dat deze naar buiten openslaan.

Kozijnen offerte aanvragen